Herbatka malinowa na przeziębienie

malina na przeziębienie
malina na przeziębienie

Gdy przeziębienie dopada najmłodszych, przed zastosowaniem aptecznych medykamentów, warto sięgnąć po leki naturalne.

Niezawodnym lekiem w walce z pierwszymi objawami przeziębienia są owoce maliny. Ich skuteczność potwierdziły liczne badania.

Nad innymi lekami i ziołami owoce maliny mają znaczną przewagę – są po prostu smaczne. Nie będziesz musiała namawiać swojego malucha, by je zażywał. Zrobi to z własnej woli i to z wielkim apetytem.

Przyjrzyjmy się dlaczego owoce maliny zasłużyły sobie na zaszczytne miano pogromcy przeziębienia.

Właściwości owoców maliny

Owoce maliny zawierają moc witamin: C, E, B1, B6, B12 a także magnez, wapń i żelazo. Dzięki dużej ilości witaminy C wykorzystuje się ją w profilaktyce chorób zatok. Witamina C pobudza system immunologiczny poprzez wzrost i sprawność limfocytów typu B i T, odpowiadających za walkę z drobnoustrojami w organizmie.

Oprócz tego znajdziemy w niej kwas salicylowy, wykorzystywany przy produkcji aspiryny. Malina świetnie zwalcza gorączkę, bo rozgrzewa i działa napotnie. Działa szybko – już po 30-60 minutach zaobserwować możemy zwiększone wydzielanie potu. Zawarty w niej kwas jest skuteczny i w 100% naturalny, a więc całkowicie bezpieczny.

Owoc maliny zawiera także barwniki flawonoidy: antyocyjany i elagotaniny, o właściwościach antyoksydacyjnych (zapobiegają nowotworom), przeciwirusowych i przeciwzapalnych. Skutecznie walczy z kaszlem. Malina działa również przeciwbólowo.

Na jej działanie antynowotworowe wpływ ma również zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu, które hamują rozwój nowotworów.

Owoce malin zawierają kwas elagowy, który jest silnym przeciwutleniaczem i wspiera odporność organizmu.

Maliny mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są bezpieczne dla cukrzyków. A nawet zawarte w nich antyocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.

właściwości malin
właściwości malin

Właściwości liści i łodyg malin

Nie tylko owoce maliny maja dobroczynne działanie. Dobre substancje znajdziemy też w liściach maliny. Są one bogate w garbniki, flawonoidy, sole mineralne: żelaza, miedzi, wapnia.

Działają ściągająco, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Hamują rozwój bakterii jelitowych przez co skutecznie zwalczają biegunkę. Są też dobre na wzdęcia.

Stosuje się je jako płukanki na gardło w stanach zapalnych jamy ustnej.

Herbatka z liści malin wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Z kolei łodygi malin mają witaminy z grupy B, witaminę C, E, magnez, potas, wapń i żelazo.

Jak przygotować napar z malin?

2 łyżki suszonych owoców należy zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. Podczas choroby zaleca się picie szklanki naparu 2-3 razy dziennie.

Suszone owoce lub syrop malinowy można również po prostu dodać do herbaty.

Kupując gotowe mieszanki warto zwrócić uwagę już w sklepie na skład procentowy kupowanego produktu.
Zdrowotnych właściwości nie będzie przecież miała herbata o smaku malinowym.
To tylko znikoma ilość najczęściej sztucznego aromatu maliny.

Kto musi uważać na spożywanie malin?

Maliny są niestety dość silnym alergenem. (Zawierają salicylany). Alergia na maliny objawia się pojawiającą się najczęściej na twarzy wysypką i świądem. W zaawansowanych przypadkach – suchym kaszlem.

Maliny nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, gdyż mogą powodować skurcze macicy.

Dzieciom podajemy maliny po 7 miesiącu życia, najlepiej po konsultacjach z pediatrą.

Zdecydowanie warto zaufać matce naturze i sprawdzonym przez wieki recepturom. Okazuje się bowiem często, że to co naturalne, jest również skuteczne, a bezpieczniejsze od syntetycznych leków.

Malina jest moim numerem jeden w jesienno-zimowych infekcjach. A Ty, czy znasz jakieś inne, niezawodne sposoby na przeziębienie? Podziel się nimi, śmiało!

« || »

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *